Eudora Welty: The Ponder Heart (1954)

Dette er en sjov lille bog – og ret forskellig fra hvad jeg plejer at læse.

Edna Earle er en enlig kvinde der driver et lille familiehotel i sydstaterne og fortæller historien om sin onkel Daniel Ponder. Om hans utrolige rigdom og utrolige gavmildhed, om hans første kone, hans anden kone og om familien bestræbelser på at hjælpe den elskelige herre så godt som muligt. Klimaks kommer i slutningen i en stor og bizar retssag der går lidt amok.

Historien i sig selv er ikke enestående, men bliver båret af Edna Earles monolog. På en næsten Helle Helle-agtig måde er det der bliver fremhævet, det der bliver udeladt, og selve jargonen (her sydstatslingo) især det der giver bogen ånd. Her citerer Edna Earle onkel Daniel hvis kone netop er stukket af:

“Have you seen her, son? Has a soul here seen my wife? Man alive! My wife’s done left me out there by myself in the empty house! Oh, you’d know her if you came across her – she’s tiny as a fairy and pretty as a doll.”

Samtidig er selve plottet tilstrækkeligt fald-på-halen-agtigt til at den i det hele taget er ret underholdende – hurtigt læst, men måske også hurtigt glemt.

3 thoughts on “Eudora Welty: The Ponder Heart (1954)

  1. Jamen altså :o) Hende er der jo ingen der kender! Jeg er helt pjattet med Eudora Welty men hendes stil er distinkt og hvis du ikke rigtig bryder dig om denne her, vil du nok heller ikke kunne lide resten af hendes produktion (som i øvrigt ikke er særlig omfangsrig).

    Hvis du derimod har mod på mere, kan jeg anbefale “The Golden Apples”. Det er diskuteret om det er at anskue som en novellesamling eller en roman, men lidt ligesom vores egen Svend Åge går rigtig mange af hendes karakterer igen fra historie til historie, så måske betyder det i virkeligheden ikke så meget.

  2. Nå, men det gør jeg altså nu :-)

    Og jeg synes nu den var meget god – men jeg tror også det er en slags litteratur man skal spore sig lidt ind på og vænne sig til – ligesom hvis man pludselig skulle i gang med at læse fantasy eller Shakespeare.

    Så jeg har mod på mere. Min kæreste – som købte denne bog til mig i New York – er også Welty-fan og har lovet at udpege nogle særligt gode noveller i en novellesamling hun har liggende. Måske jeg efter dem er klar til gyldne æbler…

  3. Er lige gået i gang med denne….som er min første Eudora Welty roman. Så jeg har kun skimmet hurtigt ned over din omtale af frygt for at få noget “afsløret”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.