kua.dk

 

Artikler

Dine læsere ved mere end dig

Ny bog giver virksomheder råd om hvad weblogs kan bruges til. En blogger har læst den og er meget begejstret.
(boganmeldelse, 2007)

...og mig, sagde hunden

Man må gerne skabe sig hvis det har et formål, fortæller Christine Isager – forfatteren til en ny afhandling om jeg-fortalt journalistik. RetorikMagasinet har mødt hende til en snak om den udskældte genre, dens helte og dens faldgruber.
(interview, 2006)

Konsekvensargumentet

Det kan ikke være rigtigt – for hvis det var, ville det jo være forfærdeligt. RetorikMagasinet undersøger argumentum ad consequentiam.
(baggrundsartikel, 2006)

Folk søger at blive slået

RetorikMagasinet satte sig for at snakke med en komiker om humor, satire og grænserne for hvad der egentlig er sjovt. Jonatan Spang takkede ja.
(interview, 2006)

Ikke til diskussion

Der er nogle ting vi ikke vil gå på kompromis med. Men hvad sker der når to af disse absolutte værdier mødes - på hver sin side af en konflikt? 
(leder, 2006)

Kan man stole på hvem som helst?

Internetencyklopædien Wikipedia har ingen redaktion og bliver hele tiden skrevet og omskrevet af sine egne brugere. Er den så til at stole på? Meget tyder på det – og konceptet kan bruges til meget andet end encyklopædier.
(baggrundsartikel, 2006)

Den upassende kærlighed

Er det tilladt at forelske sig midt i ruinerne af World Trade Center? I en ny 11. september-roman skriver Jay McInerney om sex og skam i skyggen af en katastrofe.
(boganmeldelse, 2006)

København på vrangen

Jokum Rohde er først og fremmest kendt som dramatiker, men har desuden en karriere som prosaforfatter bag sig. Og forhåbentlig også foran sig, kan man tilføje efter at have læst hans nyeste bog – for det er en fremragende samling københavnernoveller, hvor alt er dystert, skident og lige ved at falde sammen.
(boganmeldelse, 2006)

Det var ikke med vilje. Om afsenderintention som parameter i normativ retorik

Man må ikke vildlede. Men vildledning – er det i forhold til talerens sandhedsopfattelse? Eller kritikerens? Mens argumentationsteoretikere gennem tiden flittigt har diskuteret hvornår en fejlslutning er en fejlslutning, har mange overset spørgsmålet om hvorvidt talerens intention er nok til at gøre retorikken legitim. Denne artikel ser på en række fremtrædende teoriers holdning til den gode vilje og sætter spørgsmålstegn ved gavnligheden af den filosofiske stringens der præger eksisterende redelighedsteorier.
(forskningsartikel, 2005)

Køb én holdning – betal for tre

Kan man gå ind for økologi, men være ligeglad med dyrevelfærd? Kan man være imod krig, men tilhænger af kapitalisme? Åbenbart ikke.
(leder, 2005)

Den mislykkede overraskelse

Unionstoget ruller, den offentlige sektor er skåret ned til sokkeholderne og arbejdsløsheden er eksploderet. Og – kunne man tilføje – klicheerne fosser ud af politikerne, journalisterne og alle os andre. Hvad gør klicheerne ved os?
(feature, 2005)

Hvis bare man kunne frelse verden med retorik

Med den nye gymnasiereform bliver retorik et valgfag i gymnasiet. Helle Hvass har været med til at lægge rammerne for retorik som gymnasiefag, og her fortæller hun om sine egne erfaringer med retorik i gymnasiet og om tankerne bag reformen.
(interview, 2005)

Den jævne er elegant – den elegante jævn

De mange debatter forud for valg af ny S-formand er forbi. Påfaldende nok er den mindst cool kandidat den mest professionelle retoriker – og omvendt, skriver Anders Due. Retorisk portræt af Helle Thorning-Schmidt og Frank Jensen før afgørelsens time tirsdag.
(analyse, 2005)

Plads i ministerbilen

Skal tilhørerne have tørre tal og indviklede sætninger? Embedsmændene siger ja – taleskriverne siger nej. Læs hvordan taleskriverne får plads i ministerbilen i reportagen fra Rhetors fjerde Logograf-konference.
(reportage, 2005)

Vi vandt krigen

Sidste år skabte Dansk Sprognævn fred efter syv års kommakrig ved at gøre de to kommasystemer til ét. RetorikMagasinet rapporterer fra slagmarken i en krig som alle tilsyneladende endte med at vinde.
(baggrundsartikel, 2004)

Memerne tager ordet

Memetikken går ud på at opfatte kultur som virus. Teorien har sine rødder i biologien og har derfor nogle helt andre vinkler på kommunikation end retorikken — og byder blandt andet på en genopfindelse af det klassiske topos.
(baggrundsartikel, 2001)

Notitser

VM i tom snak

Det danske fodboldlandshold kvalificerede sig ikke til sommerens VM, og noget tyder på at de danske kommentatorer heller ikke var helt gode nok.
(notits, 2006)

Blogguide

Et par links til gode blogs der beskæftiger sig med retorik og kommunikation.
(omtale af websites, 2006)

Generate end-to-end e-commerce

En elektronisk sufflør forsyner dig med alle de rigtige ord når virksomhedens e-strategi skal diskuteres. Benchmark wireless initiatives – hvorfor ikke?
(omtale af website, 2006) 

RetorikMagasinet fylder 15 år

Navnet er uændret, men resten af bladet har udviklet sig siden det første nummer - som nu kan downloades gratis på RetorikMagasinets hjemmeside.
(omtale af website, 2006) 

Naboens bil har været til syn

Henrik Dahls Hvis din nabo var en bil er kommet i en ny, revideret og letlæselig udgave.
(bogomtale, 2006)

Lær at skrive for svedigt :-)

Klip dine tekster ind i Styrelizeren og få dem tilbage igen i streetslang.
(omtale af website, 2006) 

Kinesere skrev dansk ordbog

Tyve kinesere har gennem et år indtastet hele 28-bindsværket Ordbog over det Danske Sprog, og nu er det tilgængelig for alle på nettet.
(omtale af website, 2006)

Kort og godt: Perelman på dansk

For første gang er et værk af Chaïm Perelman oversat til dansk, og det er en velkommen genvej til et af de vigtigste retoriske forfatterskaber i det tyvende århundrede.
(bogomtale, 2005)

Netnostalgi

Netstedet archive.org har påtaget sig den ambitiøse opgave løbende at arkivere alt hvad der ligger på internettet. Vi andre kan kigge med helt gratis.
(omtale af website, 2005)

Mindernes blandede landhandel

Siderne i Mindernes land er fyldt med tankevækkende oplysninger og kloge overvejelser, men den store sammenhæng forsvinder i forvirringen.
(bogomtale, 2005)